ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ

Тук събрахме отговорите на най-често задаваните ни въпроси от клиенти.

Колко често трябва да се сменя двигателното масло?

Това зависи от начина на каране- градски или извънградски условия; от това какво масло е подбрано, от качеството на горивото и не на последно място от качеството на въздуха и въздушния филтър. Обобщено пробега е редно да варира между 8 000 и 12 000 километра.

Може ли да се смесват две различни масла?

Доливане с различно масло е възможно, но трябва да се внимава. Към момента на пазара има масла предвидени само за бензинови автомобили!

Нужна ли е промивка на двигателя преди всяка смяна на масло?

Ако беше нужна производителите щяха да са вписали тази необходимост в заводските препоръки. Важно е колко често се сменя маслото и какъв продукт се ползва. Превенцията е най-доброто лечение. Всеки сам преценява до колко ще се задълбочи в нея!

Маслото е потъмняло/почерняло. Това означава ли, че трябва да се смени?

Една от функциите на маслот е да мие. То събира и задържа в себе си, страничните вещества, които се образуват в процеса на изгаряне. Това съкращава живота му и намалява ефективността му. При подобен казус трябва да се прецени спрямо изминатия пробег и степента на потъмняване дали е време за смяна.

Какво е вискозитет?

Вискозитетът е мярка за съпротивлението на флуид срещу преместването на едни негови пластове спрямо други. Възприема се като „гъстота“ или съпротивление при изливане. Вискозитетът представя вътрешното съпротивление (напрежение) на флуида да изтича и може да бъде считан като мярка за триенето на флуида. Така водата е „рядка“, тъй като има малък вискозитет, докато маслото е „гъсто“, защото има голям вискозитет.

Кой вискозитет е за моята кола?

Вискозитета е определен от производителя на автомобила. Рядко е само един. По-често са няколко с определена смазочна норма- API SN или ACEA C2. Тук идва ролята на човека , които Ви продава маслото- било механик или друг. На база информацията за автомобила- пробег (ориентировачен или истински), разход на масло, шумове, подобрения и т.н. следва да се предложи подходящ продукт.

Защо препоръчвате определено масло SAE 5w-30, а не всички? Не са ли еднакви?

Производителя на автомобила е задал критерии, на които да отговаря маслото. Има “тънки”/”рядки” и “дебели”/”плътни” масла в един и същ вискозитет. SAE 5-w30 може да бъде с различна плътност, допуските са определени от SAE-съюз на автомобилните инженери или съюза, който тества и определя/дава вискозитета на едно масло. Също така маслата имат различни стандарти и спецификации предвидени за различни автомобили.

Какво ще стане ако се ползва по-гъсто масло от нужното?

Краткият отговор е Импровизация с неясни последствия. Автомобило-производителите не случайно спускат изисквания, а при установяване на грешни решения си променят изискванията. Нашият екип следи и спазва всички тях с цел безопастност. Има и още една причина за това ни решение- ние не сме по-умни от екипа произвел колата!

Нужна ли е смяна на масло при редовно доливане на ново такова?

Абсолютно да! Доливането или както още го наричат “опресняването” не елиминира смяната на масло.
Ако към работило такова 8000 км долеем 1 литър ново, всъщност флуида в мотора си е и стар, и с намалени качества.

Това масло подходящо ли е за нашите географски ширини?

Географските ширини са фактор, но по-скоро незначителен.

Колата ми е стара и/или на много километри. Време ли е да мина на по-гъсто масло?

Категорично не. Гъстотата е определена от производителя. При по-новите коли рядко има повече от два вискозитета. Ако се налагаше сгъстяване на 150 000 или 250 000 км (пример), то щеше да го пише в книжката, която върви към колата (поне).

В книжката на колата пише да се ползва масло с вискозитет SAE 5w-40, а в съветника на Yacco излиза само SAE 5w-30. Защо и на кого да вярвам?

В следствие на нови тестове и разработки
каталозите за масла се обновяват периодично спрямо променените изисквания на автомобилните производители. По тази причина може да се каже, че он-лайн каталозите са за предпочитане.

Каква е раликата между SAE 5w-40 и SAE 10w-40?

Разликата е голяма! В голям процент от маслата с вискозитет SAE 10w-40 има минерално масло. То не е устойчиво на високи температури, има висока изпаряемост и е предвидено за автопарк, които излиза от употреба.
SAE 5w-40 все още е актуален вискозитет и много често е изградено от базово масло пълна синтетика. Това позволява елиминиране на изпаряемостта, висока защита при високи температури, осигурява бързо смазване при студен старт и т.н.

Кое е най-доброто SAE 5w-30 или SAE 5w-40 масло?

На този въпрос няма еднозначен отговор. Най-доброто за марката BMW не е най-подходящото за Peugeot. Екипът ни практикува по следния начин: преглеждаме (или знаем на изуст) изискванията на производителя, събираме информация за конкретния екземпляр и така определяме “най-доброто”.